Hrvatski sabor

Hrvatska aktivno podržava proširenje Evropske unije na temelju ispunjavanja kriterija za članstvo i ostaje posvećena pružanju pomoći zemljama u regiji u svim fazama pristupnog procesa.

Hrvatska je posljednja zemlja koja se pridružila Evropskoj uniji i prva od sedam zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP) koja je okončala svoj proces pristupanja u skladu sa kriterijima postavljenim u SAP-u, što je njeno iskustvo pristupanja učinilo najrelevantnijim. Hrvatski sabor odigrao je važnu i aktivnu ulogu u procesu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji s obzirom na pravnu i političku kontrolu procesa integracije putem svojih radnih tijela. Od pristupanja Hrvatske EU, Hrvatski sabor aktivno je uključen u pružanje tehničke pomoći i izgradnju kapaciteta drugim parlamentima uz učešće stručnjaka koji posjeduju dragocjeno iskustvo iz prve ruke u procesu pristupanja.

Od 2014. godine Hrvatski sabor učestvovao je u više od 50 aktivnosti tehničke pomoći, počevši od učešća stručnjaka na različitim projektima do organiziranja brojnih studijskih posjeta za osoblje i dužnosnike iz različitih parlamenata iz jugoistočne Evrope i Istočnog susjedstva. Nakon pristupanja Hrvatske EU, stručnjaci iz Hrvatskog sabora učestvovali su kao kratkoročni stručnjaci u prethodnim Twinning projektima u BiH (2014-2016) i na Kosovu (prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244/99), predvođeni Narodnom skupštinom Mađarske. Uz to, Hrvatski sabor učestvovao je i u projektima pomoći Evropske unije u Albaniji, kao i u Twinning projektu koji je vodio Helenski parlament.

U tekućem parlamentarnom Twinning projektu u BiH Hrvatski sabor učestvuje kao mlađi partner u konzorciju za provedbu projekta. 

Hrvatski sabor