Narodna skupština Mađarske

Budući da je jedan od strateških interesa i ciljeva Mađarske da ubrza modernizaciju i proces pristupanja Evropskoj uniji zemalja u svom južnom i istočnom susjedstvu, Narodna skupština Mađarske ima snažan motiv da svoja stečena iskustva podijeli posebno s parlamentima zemalja zapadnog Balkana i regije Istočnog partnerstva. 

Iz tog razloga, od pristupanja Mađarske EU, Narodna skupština je postepeno izgrađivala značajne parlamentarne aktivnosti za izgradnju kapaciteta sa posebnim fokusom na proces integracije u EU. Narodna skupština Mađarske (NSM) daleko je najiskusniji parlament u Evropskoj uniji kada je riječ o provedbi Twinning projekata. NSM je već implementirala jedanaest parlamentarnih Twinning programa, osam puta u svojstvu voditelja konzorcija i tri puta u svojstvu mlađeg partnera. Na zapadnom Balkanu, pored Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Mađarske imala je projekte u Albaniji, Hrvatskoj, na Kosovu (prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244/99) i Sjevernoj Makedoniji, dok je u širem regionu Jugoistočne Evrope provodila aktivnosti na izgradnji kapaciteta u Bugarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Turskoj.

Oba prethodna parlamentarna Twinning projekta (2014-2016. i 2017.) u parlamentima u BiH vodila je NSM s velikim uspjehom i brojnim konkretnim rezultatima. Iskustva stečena na ovim projektima osiguravaju da NSM - zajedno sa svojim mlađim partnerima i saradnicima iz sedam drugih parlamentarnih domova iz pet država članica EU - može pružiti značajnu i odgovarajuću podršku parlamentima u BiH i u okviru tekućeg projekta.

U okviru Twinning programa za BiH Narodna skupština Mađarske je vodeći partner u konzorciju koji provodi projekat.

Narodna skupština Mađarske