Online međuparlamentarna konferencija o ekonomskim pitanjima evropskih integracija

Twinning projekat je organizirao online međuparlamentarnu konferenciju komisija koje se bave ekonomskim poslovima uz učešće predsjedavajućih i članova relevantnih komisija iz država članica Evropske unije koje provode projekat, odnosno Austrije, Hrvatske i Mađarske, te četiri parlamenta korisnika projekta u Bosni i Hercegovini. Konferencija je održana 23. marta 2021. godine. Sastankom je predsjedavao predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora.

Ova online konferencija pružila je sjajnu priliku parlamentarcima da razgovaraju o najnovijim zbivanjima vezanim za Ekonomski i investicioni plan Evropske unije za zapadni Balkan i njegove efekte na Bosnu i Hercegovinu, kao i o iskustvima vezanim za ekonomska pitanja koja su tokom pristupanja i članstva stekle Hrvatska, Mađarska i Austrija.

Međuparlamentarna konferencija bavila se sljedećim temama:

  • rasprava o trenutnim i budućim ekonomskim pitanjima vezanim za EU u Bosni i Hercegovini s naglaskom na sljedeće teme:
  • Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan
  • evropski Zeleni dogovor i Zelena agenda za zapadni Balkan - strateške mogućnosti za rast i sredstvo za intenziviranje procesa pristupanja EU
  • moguća saradnja i podrška država članica EU u zelenoj tranziciji Bosne i Hercegovine
  • podrška država članica EU procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji

 

Zastupnici iz sudjelujućih parlamenata bavili su se karakteristikama, izazovima i perspektivama ekonomije u BiH, a vođena je i široka rasprava o temama energetskih i infrastrukturnih projekata (odnosno, njihove povezanosti).

Konstruktivna rasprava pokazala je relevantnost teme i njen značaj za budući razvoj ekonomije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u državama članicama EU. Zastupnici iz svih parlamenata doprinijeli su korisnoj raspravi koja je otvorila širok spektar tema i zadataka kada je u pitanju zelena tranzicija Bosne i Hercegovine, kao dio procesa približavanja Evropskoj uniji. Snažno je naglašeno da je ostvarivanje kandidatskog statusa u najkraćem mogućem roku od najveće važnosti za Bosnu i Hercegovinu te je zatražena podrška od država članica EU.

 

Budući da je pitanje zelene tranzicije jedan od budućih prioriteta koji će oblikovati ekonomije kako država članica EU, tako i Bosne i Hercegovine, bilo je važno otvoriti raspravu na političkom nivou o ovom pitanju kako bi se uspostavila veza između relevantnih komisija, odnosno odbora parlamenata država članica EU i BiH te postavili temelji za buduću saradnju.

 

Delegacije međuparlamentarne konferencije predvodili su:

g. Žarko Tušek, predsjednik Odbora za gospodarstvo, Hrvatski sabor

g. Erik Bánki, predsjednik Odbora za privredu, Narodna skupština Mađarske

g. Christoph Matznetter, zamjenik predsjednika Odbora za privredu, industriju i energetiku, Nacionalno vijeće Austrije

gđa Sonja Zwazl, predsjednica Odbora za privredu, Savezno vijeće Austrije

g. Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Parlamentarna skupština BiH

g. Šemsudin Dedić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Parlamentarna skupština BiH

gđa Marina Pendeš, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

g. Husein Rošić, predsjedavajući Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

g. Maksim Skoko, predsjednik Odbora za privredu, Narodna skupština Republike Srpske

g. Damir Bulčević, član Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Skupštine Brčko distrikta BiH