Početak implementacije Twinning projekta - Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima evropskih integracija

Zvanični početak provedbe Twinning projekta pod nazivom „Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima evropskih integracija“ obilježen je 27. juna 2019. godine u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Projekat provodi Narodna skupština Mađarske u konzorciju s Parlamentom Austrije i Hrvatskim saborom. Ceremoniji zvaničnog početka implementacije Projekta prisustvovali su zastupnici i članovi osoblja sva četiri parlamenta u BiH – Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta,  kao i predstavnici kantonalnih skupština, međunarodnih organizacija, civilnog društva i medija.

Početak Twinning projekta obilježen je uvodnim obraćanjima rukovodilaca parlamenata korisnika te predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH. Prisutnima su se obratili: 
g. Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH
g. István Jakab, zamjenik predsjednika Narodne skupštine Mađarske 
g. Reinhold Lopatka, predsjednik Stalne potkomisije za evropske poslove Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije
g. Christian Buchmann, predsjednik Komisije za evropske poslove Saveznog vijeća Parlamenta Austrije
g. Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Komisije za evropske poslove Hrvatskog sabora
g. Elvir Karajbić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
gđa. Sonja Karadžić Jovičević, zamjenica predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske
g. Nicolas Bizel, Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.


Twinning projekat „Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima evropskih integracija“ trajat će 24 mjeseca s početkom od 1. maja 2019. godine. Projekat se provodi u okviru četiri komponente:
Prva komponenta – Jačanje kapaciteta jedinica za EU 
Druga komponenta – Jačanje saradnje između parlamenata u BiH u vezi s poslovima vezanim za EU
Treća komponenta – Unapređenje kapaciteta administrativnih struktura parlamenata za usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU
Četvrta komponenta – Razvoj kapaciteta kantonalnih skupština

Ovo je treći Twinning projekat za parlamente koji se provodi uz pomoć Evropske unije. Budžet projekta iznosi 2,3 miliona eura.